Brandnetel: Onkruid of Medicijn?

Potten met kruiden en natuurlijke geneesmiddelen

De brandnetel nam vroeger een belangrijke plek in in de volksgeneeswijzen, net als vele andere kruiden. Maar sinds de opkomst van de huidige geneeskunde is deze kennis naar de achtergrond geschoven, wachtend om opnieuw ontdekt te worden.  

Veel mensen beschouwen kruiden als iets alternatiefs. Maar is dat wel terecht? Wist je dat de farmaceutische industrie al eeuwen plantstoffen als basis voor medicijnen. De bekendste voorbeelden zijn waarschijnlijk aspirine (afgeleid van de wilgenbast) en morfine (uit de papaverplant). Zelfs chemotherapie is deels gebaseerd op stoffen uit planten zoals de taxusboom.

Oude Wijsheid nog steeds actueel

Brandnetelthee of -soep klinkt misschien ouderwets, maar de werking ervan is net zo reëel als die van een pil. Alleen is een groot verschil dat een kruid niet geïsoleerd is tot één stofje, maar een synergie biedt van mineralen, vitamines en enzymen die samen het lichaam ondersteunen. Ik denk dat de tijd rijp is om de brandnetel met andere ogen te bekijken. In plaats van hem te bestrijden, kunnen we leren van zijn veerkracht en veelzijdigheid. Door open te staan voor de schatten die de natuur ons biedt, kunnen we onze eigen vitaliteit verrijken.​ Maar dan moet je eerst weten hoe je er mee om kunt gaan. 

 

In de traditionele kruidengeneeskunde wordt de brandnetel al eeuwenlang ingezet voor diverse doeleinden:​

  • Ondersteuning van de bloedcirculatie en de vitaliteit van het bloed: Het hoge ijzergehalte helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen.​
  • Reiniging van het lichaam: Brandnetelthee wordt gebruikt om het lichaam te ontgiften en de nierfunctie te ondersteunen.​
  • Verlichting bij gewrichtsklachten: Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen werd brandnetel oudsher ingezet om jicht en reumatische klachten te verlichten. (Hierbij moet ik opmerken dat je er ook voldoende water naast moet drinken, gezien de prikkelende werking van brandnetel.​)

 

"Wat je als onkruid beschouwt,
hangt af van je perspectief"

Laura van Loon

Brandnetel: 'Onkruid' is Superfood

Hoewel de brandnetel nog steeds wordt gezien als lastig onkruid, verdient hij echt een plek in onze keuken. Ze voegen niet alleen een unieke smaak toe, maar brandnetels zijn ook een ware schatkamer aan voedingsstoffen. Ze bevatten vitamines A, C, K en diverse B-vitamines. Daarnaast zijn ze rijk aan mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium. Deze combinatie maakt de brandnetel tot een krachtige bondgenoot voor onze vitaliteit.​

Zelf oogsten

Ik wil beginnen met te zeggen, pluk alsjeblieft alleen wat je ook echt gaat gebruiken. Brandnetels zijn belangrijke planten voor bepaalde vlinders, als we teveel oogsten maken we het leven van deze prachtige beestjes nog lastiger dan ze het al hebben! De beste brandnetels vind je in het voorjaar, wanneer de toppen fris en vol voedingsstoffen zijn. Pluk de bovenste vier tot zes blaadjes, want die zijn het zachtst van smaak. Draag handschoenen of knijp de stengel stevig vast tussen duim en wijsvinger om de brandharen te breken. Een schaar werkt ook prima. Kies een plek weg van drukke wegen en bespoten velden.

 

Cullinaire toepassingen

Brandnetelthee is een eenvoudige manier om van de voordelen van de rijke inhoudsstoffen te genieten. Laat een handvol verse of een eetlepel gedroogde brandnetel vijf tot tien minuten trekken in heet water, zo kunnen de blaadjes hun inhoudsstoffen afstaan aan het water. De smaak is zacht en aards, eventueel lekker met honing of citroen.

Verwijder de brandharen:

Brandnetels verliezen hun prikkende werking zodra je ze blancheert of droogt. Een snelle dompeling in kokend water maakt de brandharen direct onschadelijk en behoudt de voedingsstoffen. Gedroogde brandnetelblaadjes zijn perfect voor thee en bewaren lang.

 

Spinazie uit de natuur

Liever iets hartigs? Gebruik de blaadjes zoals spinazie: even kort blancheren en verwerken in een pasta. Ze geven een subtiele, volle smaak en zitten boordevol ijzer, calcium en vitamines. En ik moet je zeggen, ik ben er dol op!!

 

Wat ooit een prikkelende plaag leek, blijkt een krachtig en veelzijdig kruid.  Laten we deze lente de uitdaging aangaan om de brandnetel te omarmen en zijn verborgen schatten te ontdekken.​

 

Topje van een brandnetel tegen onscherpe achtergrond